הדברה ביולוגית

הדברה ביולוגית היא תת-תחום ייחודי בעולם ההדברות, שנותן לטבע "לעשות את שלו" ולהיפטר בכוחות עצמו מהמזיקים שנמצאים בשטח שלכם וללא התערבות כימית.

על התפתחותה וחשיבותה של הדברה ביולוגית

שיטת ההדברה הביולוגית נולדה מתוך הכרה בסיכונים שמסבים חומרים כימיים לאדם, החי והסביבה, בדגש על הבעייתיות שבפירוק ארוך טווח של כימיקלים המייצר השפעה לא חיובית על המאזן האקולוגי במקומות כמו מטעים, משתלות, בתי גידול ומשקים חיים.

נסיבות אחרות שהובילו לשימוש בגישת ההדברה הביולוגית, הן פיתוח עמידות מרשימה בקרב חלק ממיני המזיקים לחומרי ההדברה הסטנדרטיים, או התנהגות מתוחכמת מאוד שמאפשרת להם לשגשג ללא הפרעה, רחוק מהעין האנושית והישג היד של האדם.

קחו לדוגמה את בעיית היתושים הקשה שרוב תושבי מישור החוף סובלים ממנה בקיץ באופן משמעותי. היתושים מסוגלים להתעופף למרחק של קילומטרים ממקור המים שבו מנוהלת המחייה שלהם ולחדור לסביבה האורבנית כדי לאכול ומשם לשוב למקומם לדגירה ורבייה.

במקרה כזה, ריסוס נקודתי של החצר בוודאי שלא יועיל ליתר התושבים באותו רחוב. בשל גודל השטח שבו הם עשויים להתגורר כמו אגם, נחל, ביוב, ביצה או ואדי, גם הדברה בריסוס או ערפול לא צפויה למגר לחלוטין את המטרד.

ולכן הדרך היחידה למלחמה בהם במקרה כזה תהיה הדברה ביולוגית, שמאפשרת לדלל ואף לבטל לחלוטין את ההתפתחות וההתרבות של אותה אוכלוסייה במקום, בעזרת טורפים טבעיים של היתושים שימצאו בשטח.

אז מהי הדברה ביולוגית קצר ולעניין?

הטבע הוא מערכת מאוזנת, שבה לכל מזיק יש גם טורף טבעי. הרעיון מאחורי השיטה הוא להשתמש באותם הטורפים כדי להיפטר מהמזיקים אחת ולתמיד ולהציב כנגדם לוחמה קבועה.

כל זאת נעשה כמובן ללא התערבות כימיקלית או אנושית נוספת, כך שהמערכת האקולוגית, הסביבתית ובריאות האדם והחי במקום נשמרת כסדרה.

שיטות נפוצות להדברה ביולוגית

מדביר מוסמך המתמחה בשיטה זו, צפוי להשתמש במספר טכניקות אפשריות:

שימוש בטורפים טבעיים

הכנסת בעלי חיים ספציפיים לשטח הנגוע, המהווים את הטורפים הטבעיים של אותו מזיק. אם נחזור לדוגמת היתושים למשל, ניתן לטפל בהם באמצעות דגי גמבוזיה הניזונים מרימות היתושים שמתפתחים במים ובכך מצמצמים בהדרגה את נוכחותם במקום.

דוגמאות נוספות הן הדברת כנימות בעזרת שימוש בחיפושיות פרת משה רבנו, שימוש בתנשמות כדי להדביר מכרסמים, נמיות שמסייעות להתגבר על מכת נחשים ועוד.

שימוש בטפילים

דרך נוספת בגישה זו תהיה להשתמש בטפילים מסוימים שחודרים אל גוף המזיק ומשבשים את פעילותו, מטילים בפנים את ביציהם או טורפים את המזיק. טפיל שכזה יכול להיות למשל סוג מסוים של צרעות שמטילות ביצים בגוף הפונדקאי ותולעיהן ניזונות ממנו.

בשדה המדעי, נוצרו גם זנים חדשניים של נמטודות (תולעים טפיליות) שחודרות לתוך מערכת העיכול של המזיק ומחסלות אותו.

דוגמה נפוצה לשימוש בנמטודות היא בהדברת עצי תמר הנגועים בחיפושית הדקל האדומה, שתולעיה נמצאים בתוך העץ מבלי שלאף טורף פוטנציאלי יש גישה אליהם. וכך בהזרקת הנמטודות ישירות לגזע העץ, הן יגיעו במהירות אל תולעי החיפושית ויתקפו אותן.

שימוש באורגניזמים

יש מיני מזיקים מסוימים שרגישים להופעתם של פטריות או חיידקים מסוימים ולכן ניתן להשתמש בהם בצורה מבוקרת, כמובן כל עוד הפגיעה מתרחשת באופן ממוקד במזיק הבעייתי ואינה מפרה את האיזון האקולוגי במקום.

הדברה ביולוגית יתרונות וחסרונות

אז מתי שיטת ההדברה הביולוגית טובה ומתי פחות? האם ייתכן שסוגיית המזיקים שאתם סובלים ממנה כרגע תטופל בגישה זו או שדרושה דרך אחרת? לפניכם היכרות עם יתרונות וחסרונות השיטה:

יתרונות בהדברה ביולוגית:

השליטה עוברת לידיים שלכם

התערבות יזומה בשטח הגידול תפסיק את התפתחות והתרבות המזיק התוקף ואף תמנע אותן לחלוטין.

ללא התערבות כימית

ההדברה הביולוגית לא עושה שום שימוש בחומרים רעילים ובכימיקליים שעשויים לפגוע בתוצרים חקלאיים, במשק החי או חלילה בבריאות האדם.

וודאות גבוהה בהצלחת ההדברה

שימוש באורגניזם המהווה את אויב המזיק, לא יאפשר את המשך הישרדותו במקום, כך שפעימת הדברה אחת צפויה לפתור לחלוטין את הבעיה.

בקרה טובה יותר על תפוצת המזיק

התרבות מסיבית של מזיקים עשויה "להדביק" בקלות גם את המטע השכן, להטריד ולסכן מבקרים, תושבים ועובדים. ההדברה הביולוגית תצנן את התרחבות המפגע ותמנע ממנו לעבור הלאה.

מניעת פגיעה כלכלית

ההדברה הביולוגית אינה פוגעת בצמחייה ובגידולים הקיימים ולכן מאפשרת את המשך הצמיחה הבריאה והתקינה שלהם.

חסרונות בהדברה ביולוגית

לא מתאימה לבתים ולגינות פרטיות

הדברה ביולוגית היא שיטה שמיועדת בעיקר למגזר התפעולי, החקלאי והמוניציפלי ולא תתאים לשימוש בדירות או בגינות פרטיות, בהן בדרך כלל הדברה ירוקה תפתור את הבעיה.

רלוונטית בעיקר במהלך הקיץ

בשל פעילותם הטבעית של אויבי המזיקים לאורך הקיץ, השיטה לא תפעל כראוי לאורך חודשי החורף. כאשר הטמפרטורה נמוכה וכמות המשקעים גבוהה, רוב הטורפים הטבעיים אינם פעילים כלל.

לא כל מדביר מוסמך לפעול בשיטה

הדברה ביולוגית כרוכה ברמת בקיאות ומיומנות גבוהה מאוד מצד המדביר ולא כולם מתמחים בה.

בשורה התחתונה:

הדברה ביולוגית נמנית עם השיטות המוצלחות ביותר לצמצום, הרחקה וסילוק מזיקים בשטחים פתוחים וגדולים בהם יש צורך בהתערבות שאינה כימית או בפתרונות מתקדמים שהריסוס הסטנדרטי לא יוכל לפתור.

אצלנו בחברת אביה בקרת מזיקים תקבלו את שירותי ההדברה הטובים והאיכותיים ביותר בפריסה ארצית. השירות שלנו ניתן לחברות, מוסדות, מפעלים, חקלאים ומועצות מקומיות מכל הסוגים, לצד מגוון רחב של פתרונות גם ללקוחות פרטיים ובעלי עסקים וחנויות.

אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר להתייעצות מקצועית בכל בעיה מול כל סוגי המזיקים ולקבל פתרונות איכותיים ויעילים מטובי המדבירים, בהתחייבות לשירות המקצועי הטוב ביותר.

המידע בעמוד זה כמו בשאר עמודי אתר האינטרנט זה, הוא מידע ראשוני בלבד ואינו נועד לשמש או להחליף ייעוץ מקצועי. לכל שאלה, מומלץ לפנות לצוות המדבירים המוסמכים והמקצועניים של חברת אביה הדברות. כל תוצאה הנובעת מהסתמכות על המידע באתר, הינה באחריות הקורא או הקוראת בלבד.

הדברה ביולוגית סיכום בכותרות

רשיון מדביר מוסמך - 3151 - שלומי לוי, חתום על ידי ד"ר איריס אביעזר
דילוג לתוכן